Sozvočenja 2012

 

 

Ognjevitost, iskrivost, strastnost, spretnost, živahnost, igrivost, temperamentnost so značilnosti ciganov, ki se izražajo ne le v vsakdanjem življenju, ampak tudi v njihovem bogatem glasbenem izročilu. Spevne melodije in izraziti plesni ritmi so v stoletjih očarali vrsto svetovno znanih skladateljev, kot so J. Brahms, G. Bizet, A. Dvořak in R. Schumann. In prav Schumannova skladba je Vokalni skupini Vinika za letošnja Sozvočenja postala izhodišče za pripravo projekta, ki osvetljuje zanimivo in pisano življenje ciganov, njihove  navade in vedenje.
Z naslovom V goslih naših smeh in jok predstavljajo Brike tri skladbe: Adamičevo Ciganska v priredbi Mira Kokola, Schumannovo v priredbi Dolfa Schmidta Zigeunerleben (klavirska spremljava je prirejena za harmoniko) ter Patricka Quaggiata Cigansko balado. Izbrano besedilo Ferija Lainščka smo zaupale našemu mlademu skladatelju. Nastala je skladba za zbor, harmoniko in violino. Ta je na letošnjih Sozvočenjih noviteta, krstno izvedena na regijskem izboru na Dobrovem v Goriških brdih.

 

Več o tematskem tekmovanju Sozvočenja 2012 si lahko preberete na spletni strani organizatorja, JSKD: http://www.jskd.si/glasba/zborovska/prireditve_zborovska/regijski_koncerti/sozvocenja_12/uvod_sozvocenja_12_sklepni_koncert.htm

Video posnetek sklopa pesmi V goslih naših smeh in jok:

harmonika Dejan Vidovič, violina Clara Bensa Sluga