Koncerti

Posvečeno Vinikam – koncert ob 25. obletnici Vokalne skupine Vinika

29.09.2019 ob 19:00 uri

Vipolže – Vila Vipolže

Vokalna skupina Vinika je na primorskem glasbenem prizorišču prisotna že četrt stoletja, kar smo slovesno obeležile s posebnim jubilejnim koncertom. Gostje smo bile v Vili Vipolže, najlepši renesančni vili na Slovenskem.

https://vilavipolze.eu/sl/

Poudarek je bil predvsem na skladbah, ki so jih za Vinike in Franko Žgavec napisali slovenski skladatelji: Ambrož Čopi, Radovan Kokošar, David Klodič in največ, kar deset, Patrick Quaggiato, prejemnik nagrade Pavleta Merkuja za posebne dosežke na področju glasbene umetnosti 2019.
Nagrado sta Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta podelili prvič v okviru praznovanja Dneva Evrope v četrtek, 9. maja 2019, v Miramarskem gradu.
Na večeru je nastopila Vokalna skupina Vinika pod vodstvom Franke Žgavec. V obrazložitvi je med drugim napisano, da je goriški skladatelj opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. Vinike, pravzaprav njihova zborovodkinja, Franka Žgavec, je že leta nazaj prepoznala njegov talent, poiskala besedila in mu jih dala uglasbiti. Tako je nastala nežna Ladjice želja, vihrava Prva pomlad, zasanjana Arabeska ljubezni, razigrana Moj ljubi potuje in ognjevita Ciganska balada. Za Vokalno skupino Vinika je priredil tudi Venite rož’ce moje ter Cikel božičnih pesmi. Spomladi 2019 je Vinike razveselil še z eno, čisto svežo, na besedilo Ferija Lainščka. Premierno jo boste lahko slišali konec septembra v Vili Vipolže.
25. obletnico smo Vinike obeležile tudi z izdajo zbirke uglasbenih pesmi, posvečenih prav nam.
Med avtorji besedil prednjači slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček, ki je tudi bil gost tega večera v Vili Vipolže.

Z nami je bil kot gost pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Vodja skupine in avtorica sporeda: Franka Žgavec

Dejan Vidovič, harmonika
Clara Bensa, violina
Ingrid Mačus, klavir

Več na fb strani  Vokalne skupine Vinika.

https://www.facebook.com/events/333143380954992/

*******************************************************************************************************************************************************

 • Letni koncert 2018, Grad Dobrovo, 7.4.2018 v družbi abstraktnih pokrajin mlade umetnice Jasmine Rojc

Sanjava je vsa pokrajina kakor ljubezen najina (Srečko Kosovel)…in kakor abstraktne pokrajine umetnice Jasmine Rojc iz Zalošč v Vipavski dolini, ki nas bodo spremljale v soboto na Gradu Dobrovo. Domišljijske pokrajine – kraji, v katerih se vedno ne počutimo varni, vedno pa živi. Umetnica želi v ljudeh vzbuditi čustva. Pomembno je čutiti, živeti, ne pustiti, da gre življenje mimo, brez da bi ga živeli.

Vljudno vabljeni na letni koncert Vokalne skupine Vinike z gosti: Moški pevski zbor Lokev Tabor pod vodstvom Mirana Žitka.
Violina: Clara Bensa
Vokalno skupino Vinika vodi Franka Žgavec.

Grad Dobrovo, sobota, 7.4.2018.

TIH VEČER (Srečko Kosovel)

Sanjava je vsa pokrajina
kakor ljubezen najina.
Tiho stopava tam doli,
in kakor v sanjah okoli
zgrinja pred nama tisoč se zvezd,
a do nobene ni cest …

Ljubica, pozabiva,
da nama dušo pokriva
trudno telo,

tja brez teles pohitiva,
kjer se ljubezen izliva
v sinje nebo.

Moški pevski zbor Tabor prihaja iz vasi Lokev v občini
Sežana. Ustanovljen je bil spomladi leta 2002, z namenom
nadaljevanja več kot stoletne tradicije zborovskega petja v kraju. Trenutno
šteje 24 pevcev iz domačega kraja in bližnje okolice. Zbor je večkrat nastopil doma in v tujini. Med drugim na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji. Trikrat je nastopil tudi na tradicionalnem Foersterjevem festivalu v Osenicah v ÄŚeški republiki in na slovenskem veleposlaništvu v Pragi,ter po bližnjih in daljnih krajih po Sloveniji.Njihova pesem je zadonela tudi v prostorih evropskega parlamenta v Strasbourgu. Pevci so redni gostjelokalnih pevskih revij in festivalov, vaških in občinskih prireditev. Večkrat so udeleženi tudi na državnih proslavah.

Leta 2005 so pevci izdali svojo prvo CD ploščo, z naslovom »Krasa sini«, v letu 2012 pa tudi drugo CD ploščo z naslovom »Jutro na Krasu«, ki so jo predstavili na slavnostnem koncertu ob 10“ letnici delovanja v domačem kraju.

Zbor vodi gospod prof. Miran Žitko.

 • PRAZNIK ČEŠENJ 2017, 11.6.2017, 15.00:  Otvoritev uradnega dela 51. Praznik češenj z Vokalno skupino Vinika ter nagovor župana Občine Brda, g. Franca Mužiča
 • 40 let ženske odbojke v Goriških Brdih ter 30 let od prvega naslova republiških prvakinj (24.05.1987). Pod vodstvom Lilijane Šibav. Petek 26.5.2017 bo predstavitev zbornika 40 let ženske odbojke v Goriških Brdih. Kulturni program (nastop Vokalne skupine Vinika) se bo odvijal v jedilnici Osnove šole Dobrovo. Po predstavitvi sledi pogostitev ter obujanje spominov.
 • BILJANA  v Goriških Brdih, Božični koncert, 7.1.2017
 • VILA VIPOLŽE v Goriških Brdih, v petek, 22. aprila 2016, ob 20:30

V dvoje z Viniko – Letni koncert ob izdaji zgoščenke

Dogodek bo potekal v okviru Svetovnega dneva knjige – Noč knjige. Na njem se bodo predstavili Vinikini ustvarjalci lepe besede. Naš koncert bo obogaten z odlomki iz knjige Potovanje male boginje, ki je nastala pod peresom mlade Vinike Kati Harej.

Vabimo vas v prenovljeno Vilo Vipolže v Goriških Brdih, najlepšo renesančno vilo v Sloveniji.

V duhu praznovanja 20. rojstnega dne je vokalna skupina izdala spominsko zgoščenko posnetkov z različnih nastopov in koncertov. Zborovodkinja, ga. Franka Žgavec, je za ta pomladni večer izbrala najlepša zborovsko instrumentalna dela napisana posebej za Vokalno skupino Vinika. Zapele bomo dela iz sklopa Ptička Bregarca, ki opeva Goriška Brda. V dvoje s harmoniko. Zapele bomo vsem Aleksandrinkam, materam dojiljam, ki so se bile primorane podati z ladjami čez morje v Egipt in služiti v Aleksandriji, da je primorska družina doma preživela. In prelevile se bomo v temperamentne ciganke, ki plešejo okrog ognja. V dvoje z violino. In harmoniko. V spomin na tematska tekmovanja Sozvočenja, ki so nam zelo pri srcu.

Harmonika: Dejan Vidovič
Violina: Clara Bensa
Zborovodkinja: Franka Žgavec

Spomladi so dekleta kot oblaki: vihrave, kuštrave so in visoke. Mežikajo, porednice, prek rame, a seči sme le veter jim pod roke. Zibaje z boki, drzne, razigrane – kot lastovke, ki jih je luč opila – po cestah frfotajo. Da sem veter, kako visoko bi jim dvigal krila! (Ivan Minatti)

Vabljeni, da nas všečkate v knjigi obrazov in nastavite prejemanje obvestil o dogodkih.

Vabljeni v cvetoča Goriška Brda!

http://www.vilavipolze.eu/

*******************************************************************************

PRETEKLI KONCERTI

 • KOZANA v Goriških Brdih, 3.1.2016
 • PEVMA (PIUMA) pri Števerjanu, 18.12.2015

Vabljene smo, da se pridružimo na božičnem koncertu v Pevmi še s tremi zbori. Ob spremljavi violin bomo zapele božične pesmi in pesem o belem snegu, ki pokrije vse umazano. To vam vsem želimo!

 • GRAD DOBROVO, 23. MAJA 2015, ob 20.30

Potovanje v družbi prijateljev – 20. obletnica zbora

Moj ljubi potuje s klavirjem na vlaku brez zadnje postaje. V daljavo z njim note bežijo…želijo še v druge si kraje…Vinike se prepustimo toku – le kam nas bo vlak odpeljal v naslednjih letih?

SPREMLJAJO:

Manuel Figelj, klavir

Aleksander Ipavec, harmonika

Kati Harej in Clara Bensa, violini

Poudarek koncerta bo na skladbah, ki so jih za nas napisali domači skladatelji: hvala Patricku Quaggiatu, Davidu Klodiču, Radovanu Kokošarju, Ambrožu Čopiju. Posebno mesto pa ima noviteta izpod peresa Patricka Quaggiata Moj ljubi potuje s klavirjem (Feri Lainšček) zaradi teksta, ki se nas je dotaknil, zaradi zanimive spremljave klavirja in harmonike, dodale pa bomo še koreografijo.

Nazdravile bomo prijateljem, ki so nas v teh letih spremljali z instrumenti (Franko Reja na kitari, Radovan Kokošar s harmoniko, Kati Harej z violino, Clara Bensa z violino, Mirjam Furlan in Aleksandra Pavlovič na klavirju, Aleksander Sluga z violončelom, Anica Furlan na klavirju, Dejan Vidovič s harmoniko, David Šuligoj na bas kitari…)

SPORED

Pablo Casals Nigra sum

Max Reger/G.Jereb, prir. Marija Wiegenlied

Edward Elgar The Snow

David Klodič Tih večer

Radovan Kokošar Mati jagoda

Patrick Quaggiato Ladjice želja

Patrick Quaggiato Ciganska balada

Patrick Quaggiato Prva pomlad, noviteta

Patrick Quaggiato Moj ljubi potuje, noviteta

Ambrož Čopi, prir. Barčica

Patrick Quaggiato, prir. Črijšnje, noviteta

SPREMLJAJO:

Manuel Figelj, klavir

Aleksander Ipavec, harmonika

Kati Harej in Clara Bensa, violini

Zbor vodi Franka Žgavec.

Prisrčno vabljeni, pa še naprej povejte!

 • BOLJUNEC, 18. APRILA 2015

Pridružile se bomo drugim zborom v okviru revije Primorska poje. Rade se vračamo v Boljunec!

 • DOBROVO, 20. DECEMBRA 2014

Na povabilo Lovske zveze se jim bomo pridružile na njihovem tekmovanju v rukanju

 •  ŠMARTNO, 28. DECEMBRA 2014

Božični koncert

 • BOLJUNEC, 15. NOVEMBRA 2014

Folklorna skupina Stu ledi prireja vsako leto praznik “Čez tri gore, čez tri dole”, kjer se poje in pleše. Letos vabijo  Vokalno skupino Vinika. Nastop bo 15. novembra v gledališču Prešeren v Boljuncu, ob 20.30.

http://www.slomedia.it/cez-tri-gore-cez-tri-dole

 • Rado Simoniti (1914-1981)

Osrednja prireditev ob 100 letnici rojstva »Pevca Goriških Brd«

12. oktober 2014, Vinska klet Goriška Brda

http://youtu.be/TUrLqlM7iQk