S kom sodelujemo

Manuel Figheli

Manuel Figheli

Manuel Figheli

Manuel Figheli je vsestranski glasbenik. Kot učenec Glasbene matice diplomiral iz harmonike na konzervatoriju » A. Steffani« v Castelfrancu Venetu in iz klavirja na konzervatoriju »J. Tomadini« v Vidmu. Leta 2002 je zaključil študij za glasbenega producenta na izobraževalni šoli ENAIP FVG in imel priložnost izpopolnjevanja v prestižnih »Nikto studios« v Milanu. Zatem je zaključil univerzitetni študij iz muzikologije na Videmski univerzi. Izpopolnjeval se je z mnogimi mednarodno uveljavljenimi pedagogi bodisi iz klavirja kot harmonike. Leta 2009 je izdal knjigi in zgoščenki z naslovom »Tako so peli, Così cantavano”. (muzikološka raziskava o slovenskem petju v Kanalski dolini.) Redno koncertira z različnimi zasedbami doma in v tujini. Igral je bodisi za televizijske kot radijske oddaje. Igral je s priznanimi glasbeniki in zasedbami kot: Frank London (dobitnik nagrade “Grammy” leta 2002 za “klezmer” glasbo,) Andrea Innesto, Mauro Palermo, Riccardo Mori, Ermes Ghirardini. Od leta 2013 je pobudnik in umetniški vodja mednarodnega glasbenega tekmovanja “Tomaž Holmar”. Poučuje klavir in harmoniko na Glasbeni matici v Gorici in v Ukvah. (maj 2015)

Franko Reja

Radovan Kokošar,

Radovan Kokošar: Navodilo

Dejan Vidovič

Dejan Vidovič

Dejan Vidovič

Dejan Vidovič (harmonika) je po maturi na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru vpisal študij harmonike na Filozofski fakulteti v Pulju in tam leta 2005 z odliko diplomiral. Njegov glasbeni razvoj je vseskozi potekal pod mentorstvom prof. Slavka Magdića. Med najpomembnejšimi tekmovanji velja omeniti 1. nagrado v akademski kategoriji na TEMSIG (2002), 2. nagrado v koncertni kategoriji na mednarodnem tekmovanju v Trstu (2005) in 3. nagrado v akademski kategoriji na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Hrvaške (2004). Deluje v različnih komornih skupinah in kot solist z orkestri.

Patrick Quaggiato

Patrick Quaggiato

Patrick Quaggiato

se je rodil 25.januarja 1983 v Gorici (Italija). Pri osmih letih je začel igranja na klavir s profesorjem Riccardom Radivom in kasneje z Valterjem Sivilottijem; vzporedno ga je profesor Giorgio Fritsch vodil po tolkalski študijski poti, vedno na mestni glasbeni šoli Istituto di Musica della Fondazione musicale “Città di Gorizia”, ki mu je dodelila študijsko nagrado v šolskem letu 1998/99 in še nagrado za najboljši opravljeni izpit v letu 2003/04. Novembra 2008 je zaključil študij Vokalno-zborovske kompozicije ter zborovodstva na tržaškem Konservatoriju “G.Tartini”, na katerega se je vpisal po diplomi na (več)

 

 

David Clodig (http://www.jskd.si/priznanja-in-nagrade/nagrade_2009/uvod_09_priznanja.htm),

Davide Clodig – David Klodič (9. 4. 1974, Čedad), pianist in skladatelj. Iz klavirja je diplomiral leta 1999 na konservatoriju Tomadini v Vidmu. Deluje kot vodja in učitelj klavirja na šoli Glasbene matice v Špetru, kjer se je v začetku tudi glasbeno šolal.

Kot zborovodja se udejstvuje od 1995. Več let uspešno umetniško vodi in dirigira zbore Naše vasi iz Tipane, Moški pevski zbor Matajur iz Klenja, vokalno skupino Beneške korenine iz Srednjega in Otroški zbor Glasbene matice Mali lujerji iz Špetra. Vodi tudi moški oktet v Bardu (Terska dolina), ki ga je ustanovil leta 2009.

Oddelek glasbene šole Glasbene matice Špeter v Bardu je nastal prav na njegovo pobudo. V njem se (v domačem jeziku) šolajo mladi iz kraja in okolice in predstavlja novo žarišče kulturnega življenja.

Ves čas tudi komponira in prireja skladbe za svoje in druge zbore. Na prvem natečaju za zborovske skladbe za nagrado Ignacija Ota v letu 2003, ki ga bienalno prireja Zveza slovenskih kulturnih društev, je prejel nagrado za najboljšo skladbo za odrasle zbore. Kot nagrajenec natečaja je dobil naročilo za uglasbitev poezije beneške pesnice Marine Cernetig za prvi skupni projekt vseh zamejcev “Preko mej”, ki vsako drugo leto gostuje v Furlaniji-Julijski krajini, avstrijski Koroški, Porabju in v Ljubljani. Več otroških skladb je objavil v zbirki Pesmi iz vrtca (Čedad, 2005). Večkrat je sodeloval tudi z godalnim kvartetom Glasbene matice.

Piše tudi izvirno glasbo za gledališče, med drugim za delo Raymonda Quenauja: Cica v metroju – SNG (Nova Gorica, 2008), stalno sodeluje z Beneškim gledališčem.

Je vsestranski kulturni in družbeni delavec; njegova vloga je v Benečiji nepogrešljiva. Spodbuja mladinske glasbene skupine in aktivno sodeluje kot mentor pri različnih delavnicah za mlade v Benečiji in Posočju, kot dirigent pevskih zborov, profesor na Glasbeni matici v Špetru, skladatelj pesmi in priredb; kot soavtor pri publikacijah in zgoščenkah; kot spodbujevalec in ustanovitelj mladinskih ansamblov ter mentor pri glasbenih delavnicah za mlade v Benečiji in Posočju; kot vodja vokalne skupine Beneške korenine, ki je med drugim izdala zgoščenko Substrati, ki predstavlja posrečeno obliko kontaminacije med bogatim pevskim izročilom Beneške Slovenije in novimi glasbenimi prijemi; kot vodja skupine BK-evolution, ki je nastala iz vokalne skupine Beneške korenine in deluje na področju avtorske glasbe mladih; v tem sklopu se je zavzel za izdajo zgoščenke Unplugged, kjer je zbranih deset pesmi pokojnega beneškega kantavtorja Kekka Bergnacha; s tem delom je skupina obogatila beneško kulturno življenje in postavila Benečijo v širši slovenski kulturni prostor.

 

Kati Harej, violinistka

Kati Harej, violina

Kati Harej, violina

Šestnajstletna Kati Harej je  učenka Glasbene šole Nova Gorica. Trenutno obiskuje zadnji razred pri profesorju Juriju Križniču. Pod njegovim mentorstvom igra tudi v komorni zasedbi, godalnem kvartetu Exandi, s katerim nastopajo na raznih prireditvah – pohvalijo se lahko z nastopom ob obisku slovenskega in nemškega predsednika v Novi Gorici. Je članica vseprimorskega orkestra NOVA Filharmonije in tudi dveh šolskih orkestrov. V prostem času se poleg ustvarjanja z violino ukvarja s petjem in plesom. (maj 2015)

 

 

 

 

 

Clara Bensa, violinistka

Clara Bensa

Clara Bensa

Clara Bensa je diplomirala iz violine pod mentorstvom prof. Carla Grandija na glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu leta 1998. Izpopolnjevala se je pri prof. Enzu Porti in na Kärntner Landeskoservatoriumu v Celovcu pri prof. Sae Wonu Suhu. Aktivno se je udeležila mojstrskega tečaja prof. Giuliana Carmignole (1996) in mojstrskih tečajev prof. Enza Porte v Monegli (2006 – 2007, Italija). Leta 2007 je pod mentorstvom prof. Davida Amodia z odliko zaključila magisterij violine (2. bolonjska stopnja) – interpretativna smer – na glasbenem konservatoriju Tartini v Trstu.
Aktivno se je udeležila več mojstrskih tečajev v komorni glasbi (Mednarodni seminar »Alpe Adria« 1999, Tečaj komorne glasbe za godala in klavir v Scandianu 1999). V letih 1998-99 se je udeležila celoletnega tečaja za orkestrske profesorje (400 ur, 8 simfoničnih koncertov z različnimi programi) v organizacij ENFAP (Državna organizacija za profesionalno pripravljanje in usposabljanje) in bila aktivna članica različnih orkestrov v Furlaniji Julijski krajini (Simfonični orkester FJK, Komorni orkester FJK, Orkester Karmelos, Orkester ArsAtelier – Silvan Kerševan, Orkester Opera Giocosa, Orkester »Fondazione città di Gorizia«, Zauberorchestra).
Leta 2005 je z diplomsko nalogo »Adorno in komorna glasba« z odliko in pohvalo diplomirala na tržaški Filozofski fakulteti.
Poučevala je violino na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo »Emil Komel« v Gorici (I) in na Glasbeni šoli Nova Gorica; od leta 2007 poučuje v zasebni glasbeni šoli ProMusica – Dobrovo. Koncertira v različnih sestavih (duo s klavirjem, trio s klarinetom, duo z violončelom, godalni kvartet, klavirski trio). Leta 2015 je pridobila status Samozaposlene v Kulturi.

Aleksander Sluga, čelist

 

NOVA filharmonija

David Šuligoj, bas kitara

David Šuligoj, vsestranski glasbenik, ki je podpisan pod instrumentalno glasbo pesmi Iztoka Mlakarja. Igra tako na kitarske in basovske strune kot tudi na harmonikarski meh. Tuje mu ni niti aranžiranje glasbe. Prav tako je aktiven v gledališču.